Diş Gıcırdatma Nedir?
Diş gıcırdatma problemi tıpta uyku bruksizm‘i olarak adlandırılmaktadır. Bu zararlı alışkanlık geceleri uyku sırasınca dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması şeklinde görülmektedir ve hem dişlere hem de diş tedavisinde kullanılan materyallere ciddi anlamda zararı vardır.
Eğer problem hafif şekilde görülüyorsa bireylerin hayat kalitesi bundan etkilenmiyorsa tedavi edilmesine gerek görülmeyebilir. Ancak eğer kişide baş ağrısı, uykuyu alamama, dişlerin hasar alması ve çene bozuklukları gibi sorunlar varsa mutlaka tedavi için bir diş hekimine danışması tavsiye edilir.
Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?
Diş gıcırdatma kişinin kendisi tarafından değil yakınları tarafından fark edilebilir. Belirtileri şu şekildedir:
- Şekil problemleri ortaya çıkmış olan dişler
- Diş hassasiyeti
- Bireyin yakınındaki bireylerini uykusundan kaldıracak kadar fazla ses çıkararak dişlerini gevmesi
- Dişlerde, çenede, şakaklarda özellikle uykudan uyanınca şiddeti fazla olan ağrı
- Boyunda ve yüzde ağrı
- Kulakta herhangi bir sağlık problemi olmadığı halde ağrı
- Uyku sorunları
- Aşınmış diş minesi
- Yanak içindeki dokularda yaralar (dişlerin yanağa zarar vermesi)
- Kilitlenmiş çene
- Yorgun çene kasları
Diş Gıcırdatma Nasıl Tedavi Edilir?
Diş gıcırdatma Bruksizm tedavisi için küçük çocuklarda ya da hafif düzeyde bu problemi yaşayanlarda bir tedavi yapılmasına gerek duyulmayabilir. Çocuklar büyüdüklerinde çoğu zaman yaşadıkları burksizm probleminin kendiliğinden ortadan kalktığı görülmektedir.
Bireyde eğer bu sorun şiddetli ise ve yetişkinlik döneminde hala devam ediyorsa, en önemlisi herhangi bir şekilde kişinin hayat kalitesini düşürüyorsa tedavi edilir.
Tedavisinde en önemli nokta altta yatan sebebin tespit edilmesidir. Ağız içi dokularda herhangi bir hasar bulunuyorsa kişi mutlaka bir diş hekimine danışmalıdır.
Kişiler dişlerini ya da diş tedavisi sonrasında ağızlarında bulunan dental implant, diş kaplamaları gibi maddeleri korumak adına düzenli bir şekilde gece plağı kullanabilirler.
Bu sorun eğer kişide stresli bir döneme bağlı olarak ortaya çıkmışsa diş tedavisinin yanı sıra psikolojik destek almaları tavsiye edilir. Bunun yanı sıra nörolojik bazı sağlık problemleri, kullanılan ilaçların yan etkisi, intestinal parazit, beslenme sorunları, endokrinolojik problemlerden kaynaklanabilir.
Altta yatan nedenin tedavisi ve diş hekimi takibi ile birlikte kişiler kalıcı bir şekilde diş gıcırdatma probleminden kurtulabilir.